Bu sabah, Google uzun süredir beklediğimiz Samsung Galaxy Nexus akıllı telefonunu Hong Kong’da duyurdu. Samsung’un yeni cihazının donanımı hakkındaki açıklamalarının ardından, Google’dan Hugo Barra sahneye çıkarak bizlere Android 4.0 Ice Cream Sandwich‘deki birçok yenilik ve özellikten bahsetti.
Google, Android işletim sisteminin oldukça güçlü, fakat aynı zamanda sinir bozucu olduğunun farkına varmış. Bizler ve diğer birçok Android kullanıcısı cihazlarını seviyorlar. Ama onu sevmeyenlerin sayısı hiç de az değil. Bu sebeple yeni Android versiyonu Ice Cream Sandwich’in kullanıcı arayüzü, etkileyici, çekici ve hoş bir biçime sokulmuş.
Bu hedefini gerçekleştirmek için, Google yazı tahtasına geri dönmüş, yenilenmiş kullanıcı arayüzü tamamlamış, Android’in çoklu görev kapasitesini geliştirmiş, bulut sistemleriyle bütünleşme ve yüz tanıma sistemi gibi yeni özellikleri eklemiş.
Android Ice Cream Sandwich’in özelliklerini anlatmaya, etkinlikteki yazılım demolarında yer almayan özelliklerle başlayalım. Bu özellikler, yayınlanan Android 4.0 Ice Cream Sandwich SDK’sını kuran bazı kullanıcılar tarafından ortaya çıkarılmış. Dilerseniz sizler de buraya tıklayarak son versiyon Android SDK’sını kurup, erkenden Ice Cream Sandwich’in tadını çıkarabilirsiniz.
- Güncellenmiş Ayarlar: Ayarlar menüsü tamamiyle yenilenmiş ve menülerde aradığınızı bulmak artık çok daha kolay. Ögeler, artık daha kolay düzenlenebiliyor.
- Uygulamaları Devre Dışı Bırakma: Ön yüklü gelen uygulamaları hala silemiyoruz. Ama onları devre dışı bırakarak sanki cihazda yüklü değilmiş gibi yok edebiliyoruz. Bunun hafızaya bir yararı olmuyor.
- Kamera Kontrolleri: Kamera kontrolleri tekrar tasarlanmış ve onları bulup kullanmak daha kolay hale gelmiş.
- Gelişmiş İndirme Yöneticisi: İlk indirme yöneticisi Gingerbread versiyonu ile cihazlarımızda ön yüklü olarak bulunmuştu. Ice Cream Sandwich ile gelen yönetici, yenilenmiş ve daha işlevsel duruma getirilmiş.
- Telefonlara Şifreleme Desteği: Honeycomb ile tablet bilgisayarlar tamamiyle şifrelenebiliyordu. Ice Cream Sandwich sayesinden bu özellik diğer cihazlara da gelecek.
- Ses Efektleri: Yazılım, yeni ses efektle API’ları ile desteklenmiş.
Android Ice Cream Sandwich versiyonunda bahsedeceğimiz ilk değişiklik; harf karakteri. Google, yüksek çözünürlüklü ekranlar için Roboto adını verdiği yeni bir font tasarlamış. Bu font, işletim sisteminin her yerinde kullanılmış ve Android’in daha düzgün gözükmesini sağlamış.
Android varsayılan kullanıcı arayüzünün Kilit Ekran‘ı da büyük değişime uğramış. Ice Cream Sandwich’in yeni kilit ekranı, Honeycomb‘dakiyle büyük benzerlik gösteriyor. Telefonun kilidini açmak için ekranda beliren daireyi sağa ya da kamera uygulamasına gitmek için sola sürüklemeniz gerekiyor. Bu noktada, Face Unlock adlı yeni özellik de kullanılabiliyor. Yeni yüz tanıma özellikleri sayesinde, ön kamera açılıyor ve sadece önceden kaydedilen insanlar cihazınızı açabiliyor.
Kilit ekranını geçtikten sonra karşımıza muhteşem Android kullanıcı arayüzü çıkıyor. Aylardır beklediğimiz gibi, standart dolaşım butonlarının yerine ekranın altında Geri, Home ve Çoklu görev yazılımsal butonları yer alıyor. Arayüzün bu yeni özelliği, ekran döndüğünde dolaşım butonlarının da dönmesi, video ya da oyun oynarken ise tamamen kaybolmasını sağlıyor. Ana ekranlardaki klasörleme ve kısayol oluşturma gibi özellikler yenilenmiş. Klasörler, dolaşım butonlarının üstündeki Launcher kısmına da eklenebiliyor.
Android 4.0′ın Widget’ları da bazı değişikliklerle geliyor. Google; sürüklenebilme, çevirebilme ve boyutlandırabilme gibi widget fonksiyonlarını eklemiş. Bu özelliklere Honeycomb versiyonundan aşinayız. Daha önce sızmış olan Ice Cream Sandwich fotoğraflarında da görmüş olduğumuz Widget’lar sekmesi, widget eklemeyi ve düzenlemeyi oldukça kolay ve kullanışlı hale getiriyor
Ice Cream Sandwich ile birlikte gelen klavye de önceki versiyondakine göre geliştirilmiş. Klavye’nin hassalığı oldukça iyiymiş ve yazım hatalarına karşı duyarlılığı arttırılmış. Google ayrıca, bir e-posta yazarken ya da mesaj çekerken kopyala/yapıştır işlemini sürükle/bırak şeklinde de yerine getirebilmemizi sağlayacak yeni bir özellikle klavyesini zenginleştirmiş.
Talk to Type hizmeti neredeyse iki yıldır kullanılıyor ve artık konuşmanız sırasında durmanızı ya da konuşmanızı bitirmenizi beklemeden anlık ses çevirisi yapabiliyor. Bu yeni değişiklik, uzun mesajlarınızda herhangi bir butona basmadan Talk to Type hizmetini kullanabilmenizi sağlayacak. Android işletim sisteminde konuşmalarımızı yazıya dönüştüren hizmetin iki yıldır var olduğunu, Apple’ın henüz duyurmuş olduğu Siri hizmetine ilham kaynağı olmuş olabileceğini belirtelim.
Google, yeni Android kullanıcı arayüzüyle beraber işletim sisteminin çekirdek uygulamalarını da yenilemiş. İnternet tarayıcısıyla artık tek butonla gerçek web deneyimi yaşanabilecek, 16′ya kadar sekme oluşturulabilecek, Google Chrome tarayıcısıyla senkronize edilebilecek ve Google Chrome‘daki gizli sörf özelliği kullanılabilecek. Ayrıca çevrimdışı kullanım için internet siteleri cihaza kaydedilebilecek.
Gmail de büyük değişime uğrayan uygulamalar arasında bulunuyor. Honeycomb versiyonundakiyle hemen hemen aynı özellikleri ihtiva eden yeni uygulamada, e-postalarınızı yönetmek artık çok daha kolay. Çevrimdışı e-posta arama özelliği sayesinde internetin olmadı yerlerde bile bir aylık eski e-postalar aranabilecek.
Android Ice Cream Sandwich’in en önemli değişikliklerinden biri de; veri kullanımını görüntüleyen uygulama. Hangi uygulamanın ne kadar veri kullandığı, zaman dilimlerine göre veri kullanım oranları ve veri kullanımı sınırlama gibi özellikler sayesinde artık Android Market‘teki üçüncü parti yazılımlara olan bağlılığımız sona ermeye başlayacak.
Ice Cream Sandwich ile gelen kamera uygulaması, oldukça kapsamlı hale getirilmiş. Tek tıkla çektiğiniz fotoğrafları paylaşabilecek, ufak sürükleme hareketleriyle yakınlaştırma yapabileceksiniz. Ayrıca artık panorama modu, yüz tanıma ve etiketleme gibi özellikler hiçbir uygulama yüklenmeksiniz kullanılabilecek.